Thursday, December 8, 2011

NUTRITION & DIETARY INFO :

Drink 3-in-1 Beverages Moderately


KUALA LUMPUR: People must control the intake of 3-in-1 beverages as over-consumption may have a negative impact on their health, according to a nutrition expert.
Dr Roslee Rajikan, a lecturer in the Department of Nutrition and Dietetics, Universiti Kebangsaan Malaysia, said this was because consumers would not be able to control their sugar intake when they consumed 3-in-1 beverages, compared with other beverages prepared the traditional way.

"If they consume the product once in a while, it is all right.


"However, if they come this 3-in-1 beverage five to six times a day, there will be a problem," he said during an interview with Zulkifli Bujang in the Kerusi Panas programme aired on Bernama Radio 24.


Roslee said educating the public on sugar intake remained a difficult task despite various public awareness campaigns mounted by the government and private sector.

"Nevertheless, those who are already aware of the need to reduce sugar intake have switched to a better consumption pattern. Previously, ordering a teh tarik with less sugar, or drinking plain tea, was unheard of, but now it is a normal thing."


Roslee also advised those whose parents or other family members had a history of diabetes, to control their sugar intake and adopt a healthy diet. This would help them to reduce the risk of developing the disease.

"Diabetes is mainly genetic but we cannot blame it on our parents, if they are diabetic, as we all have the ability to change our lifestyle, by choosing a healthy diet and exercising more." -- Bernama

Nutrition & Dietary

Read more: Drink 3-in-1 beverages moderately http://www.nst.com.my/nst/articles/15sonali/Article/#ixzz0urcVWWgq

Bahasa Malaysia Version:

26 Julai 2010
Pengambilan minuman 3 dalam 1 perlu dikawal


KUALA LUMPUR, 26 Julai (Bernama) -- Penggunaan produk minuman '3-in-1' yang kini menjadi pilihan kebanyakan masyarakat perlu dikawal pengambilannya kerana ia boleh memudaratkan kesihatan jika diambil secara berlebihan.

Pensyarah Jabatan Pemakanan dan Dietetik Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) Dr Roslee Rajikan berkata pengguna perlu bijak membuat pilihan dengan melihat label nutrien atau zat makanan pada produk berkenaan.

"Jika ambil produk ini sekali sekala tanpa berlebihan saya rasa tidak timbul masalah. Tetapi jika sehari lima hingga enam kali, mungkin boleh timbul masalah," katanya semasa ditemubual Zulkifli Bujang dalam program Kerusi Panas di Radio 24.

Dr Roslee berkata pengguna tidak boleh mengawal pengambilan gula dengan pengambilan minuman 3-in-1, berbanding jika menyediakan sendiri minuman.

Menurut kajian Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP), rakyat negara ini mengambil secara purata 26 sudu teh gula setiap hari, iaitu tiga kali ganda lebih tinggi daripada saranan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Dr Roslee berkata untuk mendidik masyarakat mengurangkan pengambilan gula bukan satu perkara mudah meskipun pelbagai kempen diadakan untuk menyedarkan masyarakat.

"Tetapi ramai juga orang yang telah mempunyai kesedaran telah beralih kepada corak pengambilan yang lebih baik. Dulu tidak pernah dengar teh tarik kurang manis dan teh O kurang manis. Tetapi sekarang sudah jadi perkara biasa," katanya.

Dr Roslee berkata meskipun kerajaan menambah bekalan gula sebanyak 15 peratus daripada biasa sebagai persediaan menyambut perayaan, orang ramai perlu bijak mengawal penggunaannya.

Beliau juga menasihatkan individu yang mempunyai ibu bapa atau keluarga yang menghidap diabetis supaya mengawal pengambilan gula dan mengamalkan pemakanan sihat bagi mengurangkan risiko menghidap penyakit yang sama.

"Memang ada sedikit pengaruh genetik kepada perkembangan penyakit ini. Tetapi kita tidak boleh menyalahkan ibu bapa (yang menghidap diabetis) sedangkan kita mempunyai keupayaan untuk mengubah cara hidup terutama pengambilan makanan yang sihat serta bersenam," katanya.

Sumber : BERNAMA

No comments:

Post a Comment